Kestävä tarina & kestävä johtaja
Julkaistu
Kirjoittaja
Yli 20 vuotta johtotehtävissä, sekä pörssiyhtiöissä että pk-yrityksissä, on opettanut jotakin strategiasta ja johtamisesta. Jos ei muuten, niin kantapään kautta. Tämä oppi on kiteytetty mantraan ”Kestävä Tarina – Kestävä Johtaja”.
- Oleellista strategisessa johtamisessa on kestävän tarinan kehittäminen, sekä tarinan jalkauttaminen niin organisaatiossa kuin sidosryhmissäkin. Minkälainen on kestävä tarina?
- Pääroolissa on johtaja ja hänen kestävyyttään testataan jatkuvasti prosessin aikana. Minkälainen on sitten puolestaan kestävä johtaja?
- Kestävän tarinan ja kestävän johtajan vuorovaikutuksessa molempi on parempi, mutta voiko yhtälö toimia, jos toinen on puutteellinen?
Mitä se kestävä sitten on? Jos joku on siedettävissä oleva, kestettävissä oleva, oikeudenmukainen, kohtuullinen, elinkelpoinen, ja mahdollinen, niin sitten se on kestävä.
Mielenkiintoinen lähtökohta on se, että strategia on parhaimmillaan tarina, ja toisaalta tarina syntyy strategian pohjalta. Suurin osa strategioista epäonnistuu. Syynä on se, että strategialla on merkitystä vasta sitten, kun se on ymmärretty. Tässä tarinointi voi auttaa. Tarina on todellisesta tapahtumasta kertova kertomus, jolla on jokin opetus. Tarina on ikivanha johtamisen muoto. Tarina on tapa muuttaa ja kiteyttää monimutkainen strategia luettavaan ja muistettavaan muotoon. Tarina nivoo liiketoiminnan suunnan ja toimenpiteet yhteen. Tarina yhdistää järjen ja tunteen. Tarina synnyttää organisaation ihmisille yhteisen kielen ja ymmärryksen. Tarina antaa kiinnityspisteitä omaan toiminnan arkeen. Ja lopuksi, tarina erottaa massasta.
Hollywoodissa opetetaan, että ihmiset ovat, ja ovat aina olleet, ohjelmoituja kuuntelemaan, ymmärtämään ja noudattamaan viestejä, jotka on välitetty tarinan muodossa.
Tutkimusten mukaan toimitusjohtajien suurimpia huolenaiheita ovat kilpailukykyinen strategia ja ihmisten johtaminen. Tutkimukset osoittavat myös, että henkilökunta pitää yhtenä suurimmista puutteista esimiehissään sitä, että heillä ei ole visiota tai suuntaa. Siksi johtajan elämä helpottuu, jos voi nojautua kestävään tarinaan. Kestävän tarinan tunnusmerkit ovat seuraavat:
- Uskottava itsellekin – Hyvä tarina vahvistaa johtajaa.
- Perustuu faktaan – Vähentää kyseenalaistamista.
- Ymmärrettävä – Puhuttelee muita kuin sen laatijaa.
- Laajakatseinen – Tehoaa moneen kuulijaan.
- Jalkautettavissa – Konkreettinen, haasteellinen, realistinen ja innostava.
- Erottautuva – Poikkeaa muiden tarinoista.
- Riittävän pitkäkantoinen – Elää nousussa ja laskussa.
- Joustava – Jos pitää siirtyä varasuunnitelmaan.
- Kestää johtajavaihdoksen – Toisetkin voivat kertoa sen.
Mooseksen aikaan johtaminen oli yksinkertaisempaa, ”… tulee valita kansan keskuudesta kelvollisia, Jumalaa pelkääviä, rehellisiä ja lahjomattomia miehiä ja asettaa heidät kansalle tuhannen, sadan, viidenkymmenen ja kymmenen päälliköksi”. Mutta onko tänä päivänä täydellistä johtajaa olemassa? Strömsöläistä ajattelua; ei tietenkään ole. Kaikista maailman johtamisopeista, sekä omasta kokemuksesta, olen oppinut seuraavat viisaudet: (a) Yhtenäisiä speksejä hyvästä johtajasta ei ole olemassa, (b) Hyvä johtaminen on hyviä johdettavia, (c) Johtajan karismalla ei ole vaikutusta firman tulokseen, (d) Kaikki johtajat toimivat joskus, kukaan ei toimi aina, ja (e) Tarinan voimalla johtajuus voimistuu.
Minkälainen on kestävä johtaja?
- Projektiorientoitunut – Yhtiön kanssa ei olla naimisissa.
- Tarinastaan intohimoinen – Tarttuu!
- Sopusoinnussa organisaationsa kanssa – Pelimerkit ovat annettuja.
- Sopivasti karismaattinen – Siunauksen ja kirouksen välimaastossa.
- Vastuussa strategiasta – Muiden tarinoita on vaikeaa itse kertoa.
- Kylmäpäinen – Pysyy tarinassa vaikka tuulee ja palaa.
- Onnekas – Oikeassa paikassa oikealla hetkellä.
- Saa energiaa työn ulkopuolelta – Hyvä olkapää kotona.
Viitaten omaan uraan on helppo todeta, että onnistuminen johtamisessa on aina ollut seurausta hyvästä tarinasta. Eli toisin sanoen, johtaminen on ollut vaikeaa, tai jopa mahdotonta, jos matkassa ei ole ollut uskottavaa tarinaa. Muita yritysjohtajia seuratessani olen nähnyt samoja piirteitä. Onnistuminen yhdessä tehtävässä ei takaa onnistumista toisessa tehtävässä, jossa tarinan mahdollisuudet ovat eri tasolla. On toki tapauksia, joissa johtaja kestää vaikka tarina ei, tai tarina kestää, mutta johtaja ei. Kysymys kuuluukin, kumpi on helpompi vaihtaa, tarina vai johtaja? Ennen vanhaan kallistuttiin tarinan puolelle, nykyään johtajia vaihdetaan herkemmin.
Yritysvalmennuksissani yritän kertoa tuleville johtajille, että ihmistä harvemmin voi ohjelmoida tai kouluttaa hyväksi johtajaksi, tai että henkilökohtaista karismaa ei voi kehittää samoilla keinoilla kuin muita business-taitoja. Mutta ei se menestys siihen kaadu; tarinan voimalla on ainakin paremmat eväät onnistua johtotehtävissä.
Samaa mieltä ollaan Hollywoodissa; ei se ole johtajasta kiinni, vaan ennemminkin karismaattisesta viestistä. Rakenna tarinasi määrittelemällä päähenkilöt, kuvailemalla onnellista loppua, kuvailemalla ei-niin-ruusuista alkua, kuvailemalla mitä toimenpiteitä toivot kuulijoilta, ja lisäämällä sopivasti vetiset silmät.